نیروگاههای خورشیدی، یکی از راهکارهای موثر جهت پیکسایی (peak shaving) بار حداکثری تابستان میباشد. از دیدگاه مشترکین، هزینههای بار الکتریکی حداکثریِ تابستان، گرانترین بخش قبض برق را تشکیل میدهد. از دیدگاه شبکه برق، تامین بار حداکثری صرفاً برای ساعات خاصی از فصل تابستان موجب تحمیل هزینههای غیر قابل توجیه میگردد. از اینرو فنآوریهای نوین نظیر نیروگاههای خورشیدی متصل به شبکه و ذخیرهسازهای انرژی، امکان پیکسایی بار حداکثری تابستان را فراهم میآورد.
تعریف پیکسایی بار حداکثری
پیکسایی در صنعت برق، هموار کردن حداکثر بار الکتریکی میباشد. حداکثر مصرف برق از نظر پایداری شبکه مهم هستند، اما بر هزینههای تامین برق نیز تاثیر میگذارد. در بسیاری از کشورها، قیمت برق برای مصرفکنندگان در مقیاس بزرگ با توجه به بار حداکثری آنها تعیین میشود. با توجه به شرایط آب و هوایی کشورمان، بار حداکثری در تابستان و با ورود تجهیزات خنککننده اتفاق میافتد. مطابق با اطلاعات منتشر شده، توان تولیدی کلیه نیروگاههای موجود در کشور 15% کمتر از بار حداکثری تابستان 1400 بود. از اینرو قطعیهای برنامهریزی شده مکرری در این بازه برای کلیه مصرفکنندگان خانگی و صنعتی صورت پذیرفت. در شرایط آب و هوای گرم، تابش دریافتی مناسب است. از اینرو توان تولیدی نیروگاه خورشیدی بالا بوده و امکان مشارکت موثر در تامین بار تابستان را دارد. این موضوع در شکل زیر نمایش داده شده است.

نیروگاههای خورشیدی، راهکار موثر جهت پیکسایی بار حداکثری تابستان
یکی از مهمترین راهکارها جهت پیکسایی بار حداکثری تابستان در ایران، استفاده از نیروگاه خورشیدی متصل به شبکه است. این نیروگاهها بدون نیاز به سیستمهای ذخیرهکننده انرژی، امکان پیکسایی را در مناطق با تابش مناسب فراهم میآورد. با توجه به استانداردهای بینالمللی، اگر میانگین انرژی تابشی خورشید در روز بالاتر از ۳.۵ کیلووات ساعت در مترمربع (۳۵۰۰ وات بر ساعت) باشد استفاده از سیستمهای خورشیدی بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه خواهد بود. در بسیاری از قسمتهای ایران، انرژی تابشی خورشید بسیار بالاتر از این میانگین بینالمللی است. از اینرو استفاده از انرژی خورشیدی به خصوص در ظهر تابستان، راهکاری موثر جهت پیکسایی بار حداکثری تابستان میباشد.